zwangerschap haptonomie haptonomische zwangerschapsbegeleiding haptotherapie NIJMEGEN zwanger lent Oosterhout malden Groesbeek

Een mooi begin

Deze vorm van begeleiding is geweldig voor ouders die al voor de geboorte contact willen leren maken met hun aanstaande baby. Door de specifieke, affectieve aanraking van de ouder(s) voelt het kind zich al in de buik bevestigd. Het beste is om te beginnen met de begeleiding als je rond de 21-24 weken zwanger bent. Er zijn 5 à 6 sessies nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Door dit contact kan je je kind laten voelen dat het welkom is, dat het veilig is en zich aan jullie kan toevertrouwen. Dit bevordert de hechting. Zowel voor als na de geboorte. En dat is een belangrijke basis voor de rest van zijn/haar leven.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan de voorbereiding op een zo natuurlijk mogelijke bevalling, oftewel een samenwerking tussen jullie en de baby, en het aanstaande ouderschap.

Kosten voor deze bijzondere en persoonlijke begeleiding voor aanstaande ouders  is €90 per uur.
Vragen? Of wil je meer informatie? 

Vanuit hem:

Wij hebben  meerdere sessies van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij Lisette gevolgd. Wij hadden de wens om de zwangerschap zo goed mogelijk te doorlopen, maar daarnaast ook zo veel mogelijk samen te beleven. Het kindje voor het eerst samen in de buik voelen en aanraken, maar ook het verder uitbouwen van het contact en elkaar vertrouwen geven zijn wonderlijke momenten die ik nooit zal vergeten!

Lisette heeft ons in de begeleiding ook veel uitleg over van alles rondom de bevalling gegeven, wat heeft geholpen om een aantal van mijn onzekerheden weg te nemen. Met handige tips, oefeningen en aanwijzingen hebben we o.a. geleerd de pijn bij mijn partner te verzachten door dicht bij ons gevoel te komen, de pijn op te zoeken en er een soort kracht en richting aan te geven. De bevalling zelf verliep zeer snel en daardoor ook hectisch. Mede vanwege de goede voorbereiding heb ik veel rust kunnen brengen en heb ik mijn partner, naar mijn idee, heel goed bij kunnen staan. Een bevalling meemaken is een unieke ervaring en beleving. De sessies die we hebben gevolgd bij Lisette hebben mij zeer zeker geholpen en sterker gemaakt. Het gevolg daarvan was dat we ons met z’n drietjes ook sterker voelden, het samen hebben gedaan en ook heel trots op elkaar waren/zijn!

Vanuit haar:
De contact oefeningen waarin Lisette ons, tijdens de sessies, begeleidde en die wij dan thuis herhaalden, hebben veel voor ons betekend. Ten eerste resulteerde dit ‘huiswerk’ erin dat we, in ons toch wel erg drukke leventje, elke week even 1 of meerdere rust momenten inbouwden en dus tijd maakten om samen bewust stil te staan bij het verloop van de zwangerschap, het kindje dat snel zou gaan komen en bij ons aanstaand ouderschap natuurlijk. Ten tweede was het heel bijzonder om te merken dat na een tijdje wij niet alleen, dmv aanraking en elkaar opzoeken, het kindje meer en beter konden voelen en dus heel regelmatig contact maakten, maar dat het kindje ook echt contact met ons ging zoeken. De aanraking, de warmte en het geluid werden een vertrouwd moment en daarmee ontspannend voor ons alledrie. Het geheel leek het kindje dan ook erg goed te doen. Er waren zelfs momenten dat het contact maken een leuk soort spelletje werd en zonder dat we elkaar konden zien werd onze band al opgebouwd. Mijn ouders vonden het ook erg bijzonder en mooi om te zien dat ons zoontje al direct naar de geboorte sterk reageerde op mama en papa’s aanwezigheid. Het liefst lag hij in onze armen en hoorde ons praten. Dan staarde hij ons met heldere grote oogjes aan en dan zag je hem ontspannen. Nu thuis en op het kinderdagverblijf bespeuren wij ook al het begin van een stevige basis. Hij oogt, voor zover je dat kunt zeggen, zeker van zijn acties J

Dat de begeleiding ons ook voorbereidde op de bevalling had ik van te voren niet bedacht. Er kwamen echter behoorlijk wat oefeningen aan bod die de samenwerking tussen ons zouden kunnen bevorderen en een positief effect op een zo natuurlijk mogelijk bevalling zouden kunnen hebben. Niet alle oefeningen pasten bij ons maar bij 1 oefening (om opkomende pijn te verzachten) hadden wij beiden direct een heel goed gevoel. Uiteindelijk heeft deze oefening ,voor zover ik het kan inschatten natuurlijk, ook echt een verschil voor mij (maar ook voor ons) gemaakt. Daarnaast heeft de helderheid, het vertouwen en rust die mijn partner uitstraalde tijdens de bevalling mij versteld doen staan.

Lisette is toegangelijk, empatisch, open, enthousiast en stimulerend. Als je het leuk vindt geeft ze je ook fijne tips over (op)voeding (ook voor jezelf tijdens de zwangerschap), hechting en het dragen en verzorgen van je kindje. Wij gingen altijd graag naar haar toe.

Vanuit hem:

We zijn in verwachting!! Helemaal super natuurlijk, maar als man zijnde is dat een beetje onwerkelijk in het begin, je merkt er niet veel van en je ziet het niet.

We wilde de zwangerschap echt samen beleven dus zijn we gaan zoeken wat er allemaal mogelijk is en kwamen daarbij al snel uit op zwangerschapshaptonomie. Toen we de eerste keer bij Lisette kwamen voelde het al meteen erg vertrouwd.

De haptonomie kan ik echt aanbevelen, het echte contact wat je maakt met je partner en de baby is zo puur en vol van liefde, zo speciaal en bijzonder dat het bijna niet te beschrijven is. Daarnaast heeft Lisette ook tips gegeven hoe ik, als partner, ook kan helpen tijdens de bevalling d.m.v. oefeningen. Dit heeft erg veel geholpen en bijgedragen dat deze bijzondere gebeurtenis nog specialer was. Het was een echte teamprestatie en we gaan bij een eventuele volgende zwangerschap zeker weer naar Lisette!

Vanuit haar:

En dan gaat een wens in vervulling. We verwachten een kindje! Een zeer mooie,emotionele en zeer bijzondere tijd. Omdat we deze zwangerschap samen wilde beleven en ons ook  samen wilde voorbereiden op de bevalling zijn we opzoek gegaan naar zwangerschapshaptonomie.

We leerde Lisette kennen en werden hartelijk in haar praktijk ontvangen. Ze voelde ons direct aan en zag meteen hoe wij individueel en als stel in elkaar zaten. Behalve dat je leert hoe je echt contact kunt maken met je partner en hoe fijn dit voelt, leer je dat je kindje door dit contact erbij wilt horen waardoor het kinndje dan ook contact met je zoekt.

Het was voor mij ook een zeer mooie ervaring om te voelen wanneer je echt contact hebt en hoe je kindje hierop reageert. Verder hebben we veel tips en tools gekregen hoe ik klachtenvrij de zwangerschap door kwam en hoe mijn man mij optimaal kon ondersteunen bij de bevalling. En dat is zeker gelukt! Ik heb tijdens de bevalling echt ervaren dat we een team waren, ik kreeg volledig steun van hem en dankzij de ’technieken’ die Lisette ons heeft  geleerd vind ik ook dat we de bevalling samen hebben gedaan. Ik ben ook heel blij dat we bij Lisette de haptonomie hebben gevolgd en bij een volgende zwangerschap zal ik weer naar haar toe gaan.